Hatha Yoga

De basis van Hatha Yoga

De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef in zijn Yoga sutra’s acht verschillende stadia van yoga. Leefregels over hoe je een zinvol en gezond leven kunt leiden.

Zo gaat het 1e voorschrift, Yama over ethische normen, het 2e Niyama over zelfdiscipline, het 3e Asana over de fysieke beoefening. 4e Pranayama over het beheersen van de adem. 5e Pratyahara over terugtrekken van de zintuigen. 6e Dharana; concentratie, 7e Dhyana ; meditatie en het 8e stadium Samadhi over verbinding/verlichting.

De fysieke beoefening staat voornamelijk op de voorgrond. Het vinden van ontspanning en een soepeler en gezonder lichaam is een reden om Yoga te doen.

Asana’s zijn complexe houdingen en niet voor elk lichaam mogelijk of passend. Veelal komen mensen met klachten naar een yogales. In de hoop dat deze klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Kennis van deze klachten, het vinden van mogelijkheden en aanpassingen om met een precieze opbouw naar een eindhouding (asana) te werken is belangrijk.

Ontdek jezelf met Hatha Yoga

Door een rustige opbouw met verschillende oefeningen, word je bewust waar spanning zit, de gevoelige en zwakke plekken en ontdek je waar de grenzen liggen. Door deze te respecteren ontstaat ruimte en beweging. De precieze opbouw geeft je tevens inzicht in je eigen lichaam, de mogelijkheden die het heeft tot herstel of acceptatie van de grenzen.

Lichaam en geest zijn geen afgescheiden gebieden. Yoga kan meer worden dan houdingen en ademhaling. Yoga kan de mogelijkheid bieden tot introspectie en je helpen de diepere oorzaken van lichamelijke en geestelijke pijn en andere ongemakken in jezelf te ontdekken.

In een Hatha Yogales wordt gebruik gemaakt van oefeningen uit verschillende methodes en disciplines en is door de groepsgrootte van maximaal 6 personen persoonlijke aandacht en begeleiding mogelijk.

Voor informatie over een aantal methodes en disciplines, verwijs ik je naar de pagina’s over Critical Alignment en Adem & Ontspanning.

Wil je aan een Hatha yogales deelnemen, geef je dan op via het contactformulier.

Samsara Yoga Almere
Samsara.nl