Healing Tao

Healing Tao

Kennis maken met yoga

Healing Tao

Wat is Healing Tao?
Het is een daoïstische systeem die door Mantak Chia is op gezet. Hij is een daoïstische meester die de eeuwenoude Chinese daoïstische kennis en wijsheid systematisch heeft vast gelegd, zodat het voor de westerse mens praktisch en toegankelijk is geworden.

Al deze kennis, oefeningen en meditaties heeft hij samengevat in een systeem dat tegenwoordig de Universele Healing Tao heet.

Wat is Qi (Chi)?
Qi is het Chinese woord voor ‘levensenergie’. Volgens de Chinese geneeskunde is qi de bezielende kracht die stroomt door al wat leeft. Een levend wezen is vol qi. Iemand die gestorven is heeft geen qi meer : de warmte, de levensenergie is verdwenen.

Een gezond mens heeft meer qi dan iemand die niet gezond is. Maar gezondheid is niet alleen een kwestie van overvloedige qi. We zijn alleen dan gezond als de qi in ons lichaam helder is, niet troebel en vervuild en onbelemmerd stroomt zonder te stagneren. Qi is ook de levensenergie die we in de natuur gewaarworden.

De aarde zelf beweegt zich, transformeert zich, ademt en leeft door qi. Wanneer de moderne wetenschap de aarde beschouwt als een levend wezen en haar Gaia noemt, spreek zij dezelfde taal als de oude dichters. Wanneer wij de schoonheid van dieren, vissen, vogels, bloemen, bomen, bergen, de diepte van de zee en de hoog boven langs drijvende wolken bewonderen, ervaren we hun qi en voelen we ons intuïtief één met hen.

Mensen maken deel uit van de natuur en delen qi met de rest van de aarde. Qi-qong is werken met de levensenergie, waarbij we de stroom en verspreiding van qi leren beheersen om de gezondheid en de harmonie van lichaam en geest te bevorderen.

Qi-qong is een holistisch systeem van meditatie en oefeningen die gericht zijn op zelfhealing een oude, steeds verder uitgewerkte praktische benadering die helende houdingen, bewegingen, zelfmassage, ademhaling technieken en meditatie omvat. Met deze verschillende methoden wordt qi vergaard en in het lichaam opgeslagen, alsof we een reservoir vullen.

Onzuivere of vervuilde qi (de essentie van ziekte) kan bovendien gereinigd worden tot zuivere, helende qi. Iedereen kan Qi-qong beoefenen. Sommige technieken zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en elke lichamelijke conditie. Qi-qong omvat staande, zittende en liggende oefeningen. Met een geringe aanpassing kunnen vrijwel alle staande oefeningen ook zittend of liggend gedaan worden.

Handboek Qi-qong – Kenneth ”S Cohen

“Stilte,dat is spreken! Dit is het spreken dat oorspronkelijk stil is.
Keer je naar het centrum van het spreken en je herkent de basis van de stilte weer,
die zonder geboorte en dood is.”
Li Daochun, Zhonheji

Het programma
Ons programma bestaat uit wekelijkse cursussen voor beginners. De lessen worden gegeven door Nils Sellhorn.
De inhoud van de cursus omvat de drie onderdelen van het lesprogramma die op basisniveau worden aangeboden.

Specifiek voor dit niveau:

1)Veel Stille meditatie om de geest tot rust te brengen en een kracht /stilte centrum in de dantian te vormen, alsmede simpele meditaties om op een constructieve manier met emoties te kunnen omgaan en compassie te ontwikkelen.
2)Het bewust worden van de energieën in het lichaam en daar buiten. Dit omvat onder meer de meditaties van de zes helende klanken, de innerlijke glimlacht en het openen van de xaio zhoutian (kleine hemelse kringloop).
3)De ijzeren hemd Qi-qong, waarbij we op dit niveau ook veel aandacht besteden aan de rooting van de structuur in de aarde, de training van de bekkenbodem en het versterken van de basis energie in de nieren (jing). Daarnaast besteden we veel tijd aan de ademhaling en de circulatie van de energie.

De basis principes van Qi-qong en meditatie zijn een goede lichaam structuur, de bewuste liefdevolle aandacht en ontspanning.

‘Wees in rust als de pijnboom.
Wees in beweging als de wolken en het water. ‘
Qi-qong spreekwoord

‘Gewone dingen zijn buitengewoon!’
Qi-qong meester Wang Xiang-Zhai

Healing Tao Bussum | Introductieles
www.nils-sellhorn.nl

Lestijden Healing Tao
donderdag
20.00 – 21.15 uur

Erkend Healing Tao docent Nils Sellhorn.

Healing Tao

Healing Tao

Stilte in beweging.